ВЧИТУВАЊЕ

Нашата дејност е производство, продажба и монтажа на надворешна пвц столарија и внатрешни врати од медијапан обложен со природен фурнир. Нашите производи можат да се вклопат во изгледот на секој ентериер во секоја просторија и објект.

  • Македонска бр. 3, 2220 Свети Николе, Р. С. Македонија
  • +389.72.242.557
Image

+

Стакло

Правилен избор на стакло

Покрај pvc профилите, важен елемент на секој PVC прозорец и врата е секако стаклото чија површина го сочинува најголемиот дел  на столаријата. Не само што го сочинува најголемиот дел, стаклото исто така игра значајна улога во топлинската изолација. Се проценува дека 70% од топлината поминува низ стаклото.

За време на развојот и производството на столарија, големо внимание се посветува на производството на стакло што ќе придонесе за спречување на губење на топлина, односно намалување на трошоците за греење и обезбедување подобра топлинска и звучна изолација. Колку топлина поминува низ стаклото се пресметува со коефициентот на топлинска спроводливост Ug. Колку е помала вредноста на Ug, толку е поголема изолацијата на стаклото, а со тоа и повисок квалитет на PVC столарија.

Во последните децении, во ЕУ, поради порационално користење на енергија, условите станаа построги, така што новата столарија може да има максимум Ug = 1,4Wm2 / K, додека во Шведска, Германија и Словенија, овој коефициент не смее да биде поголем од 1,2Wm2 / К. Дебелината на стаклото не е пресудна за топлинска изолација на столарија. Бројот и дебелината на меѓупросторите се од многу поголем значење.

Најобичното стакло што се користи во столарија е термопан или термоизолационо стакло, кое има голем број стакла, одделени едни од други со простор исполнет со воздух или благороден гас со мала спроводливост.  За разлика од воздухот, гасовите аргон, ксенон, криптон се далеку поефикасни, бидејќи испуштаат многу помалку топлина во споредба со чистиот воздух.

Денес, најчесто се користат стакла исполнети со аргон, бидејќи даваат низок степен на топлинска спроводливост и се попристапни за општата популација. Ксенон и криптон се далеку поефикасни од аргонот, но бидејќи се ретки гасови по природа, нивната цена е многу повисока, а со тоа и цената на стаклото, односно на прозорците.

Покрај стаклото, основните делови на термоизолационото стакло се растојанието, дистанцер што херметички го затвора воздухот или гасот и спречува премин на влага од надворешната средина во стаклото; молекуларен или апсорбер на влага што јa апсорбира влагата генерирана при полнење и монтажа.Image
Чашите во термопанот се:

Флот (рамно) - обично про транспарентирно стакло, чија дебелина може да биде од 3мм до 10мм. Во случај на стакло со дебелина од 4 + 16 + 4, со дистанцер од 16 мм, има коефициент на топлинска спроводливост Ug = 2,5 W / m2K; 

2. Е -ниско (стакло) - стакло чија внатрешна страна на стаклото на возниот парк е обложена со тенок слој од благородни метали (сребро, калиум оксид, цинк оксид). Ова стакло овозможува премин на светлина и сончева светлина, ја задржува топлината во просторијата, додека инфрацрвените зраци одбиваат и го спречуваат преминот во просторијата. Коефициентот на спроводливост во варијантата 4 + 16 + 4 е двојно помал отколку кај обичното изолационо стакло, односно Ug = 1,2W / m2K;

 3. Очила 4 сезони - се модерни високо заштитни очила . Овие чаши претставуваат помодерна варијанта на ниско стакло, со понапредни и термички подобри премази. Двослојното стакло со исполнет воздушен простор 4 + 16 + 4 дебелина има коефициент на спроводливост Ug = 1.1W / m2K, додека трислојното стакло 4 + 14 + 4 + 14 + 4 има висока топлинска изолација од Ug = 0.6W / м2К.

Многу често корисниците се доведуваат во заблуда и се плашат дека благородните гасови ќе протекуваат надвор од меѓупросторот. Сепак, истражувањата покажаа дека стаклото што имаат почетна вредност на аргон од околу 90%, го губат овој гас 1% годишно, што значи дека е можно целосно губење на гас по 90 години, колку што во реалноста еден ист прозорец не е користен. 

Врз основа на наведените факти, се заклучува дека изборот на стакло во голема мера влијае на топлинската и звучната изолација на столаријата, односно просторот во кој е вградено. Со зголемување на изолацијата, трошоците за греење или ладењево летните периоди се значително намалени, како и постигнување пријатна клима во просторот за живеење.

Стаклен украс

Делта стакло

Декоративното стакло е декоративно стакло што се добива со притискање на моделот од едната или од двете страни за време на производството на про transparentирно "плови" стакло. Постојат многу видови украсно стакло, главно дебели 4 мм. Транспарентноста на стаклото зависи од густината и структурата на украсот.

Украсното стакло е стакло на кое релјефна шема е механички втисната на с still уште топла маса за време на производството на стакло. Таквите стакла даваат одличен оптички ефект на замаглување или деформација на сликата кога гледате низ нив Делта (Делта, Гризли ...)

Image

Делта стакло

Image

Гриз стакло

Стаклен украс

Гриз стакло

Декоративното стакло најчесто се користи на места каде што е пожелно непрозирно стакло, што сепак дозволува доволно светлина. Најчесто се користат за застаклување на влезни врати, врати за преградни простории, врати за кујнски елементи, работилници, гаражи, прозорци за бањи…

НАШИТЕ ВРЕДНОСТИ

Што добивате со АЛЕКС ПВЦ

Совети за користење

Одржување и поправки

Транспорт до локација

Квалитетен профил

Монтажа и демонтажа

24X7 онлајн поддршка

Image